Intensivsykepleiere vinner innovasjonskampanje

Ann-Mari Storsveen og Helene Berntzen vant Inven2 og Oslo universitetssykehus sin november-kampanje innen innovasjon med sitt produkt Komfort-Bundle. Foto: Elisabeth Kirkeng Andersen
7. februar 2025
Oslo universitetssykehus og Inven2 arrangerte en november-kampanje i 2024 for å få inn gode innovasjonsidéer. Helt til topps gikk intensivsykepleierne Helene Berntzen og Ann-Marie Storsveen med sitt produkt Komfort-bundle: «Det er fantastisk morsomt og litt uvirkelig å vinne».

Helene Berntzen er til daglig fag- og forskningssykepleier ved avdeling for postoperativ- og intensivsykepleie på Akuttklinikken, og Ann-Marie Storsveen var fagsykepleier på Generell intensiv 1 på Rikshospitalet fram til hun gikk av med pensjon sommeren 2024.

Nå kan de to intensivsykepleierne som har jobbet sammen i nær 35 år, smykke seg med tittelen «innovasjonsvinnere». Det synes de selv er veldig stas og samtidig surrealistisk.

–Vi hadde ikke trodd at vårt produkt passet i en innovasjonskonkurranse, så det gjør det ekstra gøy å vinne, sier Storsveen.

Det var et møte med redaktøren for læreboken i intensivsykepleie som ønsket å bruke Komfort-bundle, som gjorde at de to oppfinnerne tok kontakt med Inven2 i november 2024.

–Vi visste egentlig ikke at vi var med i en konkurranse. Vi ville bare få en samtale med noen som skjønte seg på det med rettigheter og varemerkebeskyttelse, ler Berntzen.

 

Adresserer ubehag hos intensivpasienter

Komfort-bundle er et produkt som er utviklet for kunne gi den enkelte intensivpasient mer persontilpasset pleie. Produktet skal sikre at ubehaget pasienten opplever ved å være kritisk syk på en intensivenhet over lengre tid, håndteres på en mer systematisk måte.

–Produktet er utviklet på bakgrunn av forskning vi har gjort på tidligere intensivpasienter. De fortalte at smerten de opplevde stort sett ble medisinert bort, så selve smertelindringen fungerte bra. Det de opplevde og ga uttrykk for var svært plagsomt, var alt ubehaget ellers, som følge av at verken kroppen eller hjernen fungerte normalt og at de ikke kunne formidle hvem de var som person, forklarer Berntzen.

Berntzen og Storsveen synes begge to det er fantastisk at sykepleiere med hovedfokus på den grunnleggende delen av intensivsykepleie kan hevde seg med noe nyskapende.

–I vårt miljø er Komfort-bundle allerede ganske godt kjent, da vi har markedsført det aktivt på samlinger for intensiv- og akuttenheter over hele landet. Vi tror likevel at flere deler av helsetjenesten kan ha nytte av dette, som for eksempel syke- og eldrehjem med demente og eldre som ikke klarer å uttrykke seg så godt selv lengre og hjemmesykepleien i kommunene, sier Storsveen.

Hun og Berntzen har fått støtte fra Kirsten Rønnings legat til å utvikle Komfort-bundle. De påpeker at de har fått god hjelp og støtte med dette fra andre erfarne sykepleierkollegaer, og tidligere intensivpasienter, samt designbyrået Melkeveien.

–Vi har også fått stimuleringsmidler fra Forskningsavdelingen ved Oslo universitetssykehus for å undersøke sykepleiernes erfaring med å bruke Komfort-bundle, sier Berntzen. Resultatene her er snart klare til å publiseres.

 

I en tidligere artikkel i tidsskriftet Sykepleien har de to intensivsykepleierne beskrevet forskningen bak Komfort-bundle, utviklingen  og bruken av den på intensivenheten. Du kan lese hele artikkelen her.

Enkel i bruk

Storsveen og Berntzen sitt produkt kaller de for Komfort-bundle.

Komfort-bundle er en illustrert plansje i A2-format som skal henge ved pasientsengen, se bilde under.

Dette er Komfort-Bundle som er utviklet på bakgrunn av forskning for å bidra til å fjerne ubehaget som intensivpasienter har. Illustrasjon: Komfort-Bundle.

 

På denne tavlen skriver sykepleierne konkrete opplysninger og tiltak som er viktig for å gi pasienten en mer persontilpasset pleie, og som vil kunne bidra til å redusere ubehaget til den enkelte pasient.

Informasjonen på tavlen er basert på det som sykepleierne erfarer, det som de pårørende formidler og det som pasienten selv klarer å uttrykke, i den grad pasienten er bevisst.

På baksiden er det listet opp kunnskapsbaserte tiltak som både skal inspirere og minne sykepleierne på intensivenheten hvordan de kan fremme komfort hos den enkelte pasient. I tillegg finnes litteraturhenvisninger på baksiden.

 

Får 50 000 kroner i kommersialiseringsmidler

Begrunnelsen fra juryen som valgte ut Komfort-bundle som vinneren av Inven2 og Oslo universitetssykehus sin november-kampanje 2024 er følgende:

«Komfort-bundle er et unikt bidrag til pasientomsorgen. Produktutformingen er basert på en grundig prosess som har integrert velprøvde innovasjonsteknikker med aktiv involvering fra brukerne, noe som har sikret at løsningen er godt tilpasset virkelige behov. Utviklingen av Komfort-bundle er solid forankret i tidligere forskning på området, som gir det en sterk vitenskapelig basis.

Komfort-bundle kan tilby betydelig nytteverdi for pasientgruppen, og Inven2 ønsker å arbeide videre med produktets kommersialisering med mål om å gjøre verktøyet tilgjengelig for flere pasienter. Et ytterligere pluss er at produktet er nesten ferdig utviklet, som innebærer at prisen på 50 000 NOK fra Inven2 kan spille en avgjørende rolle i å ta prosjektet det siste steget mot kommersialisering.»

Leder for Innovasjon i Inven2, Jens Halvard Grønlien, legger til:

–Storsveen og Berntzen har utviklet en imponerende lavteknologisk løsning for bedre kommunikasjon med pasienter og pårørende ved intensivavdelinger. Uten november-kampanjen sammen med Oslo universitetssykehus, hadde vi kanskje ikke oppdaget denne innovasjonen. Vi gleder oss til å jobbe videre med Komfort-bundle sammen med de dyktige innovatørene.

Halvard Inven2

Halvard Grønlien leder innovasjonsavdelingen i Inven2.  Foto: Inven2/Moment Studio.

 

Årlig initiativ med innovasjons-kampanje i november

November 2024 var første gang Oslo universitetssykehus og Inven2 arrangerte en innovasjonskampanje, og det var så vellykket at dette blir en årlig tradisjon. I tillegg styrket initiativet det allerede gode samarbeidet med innovasjonsavdelingene ved Inven2 og Oslo universitetssykehus.

–November-kampanjen var en stor suksess på flere plan. Vi mottok mange gode innovasjonsidéer, og fikk i tillegg verdifulle kontakter med forskningsmiljøer vi tidligere ikke har samarbeidet med. Disse skal vi nå pleie tettere kontakt med framover, noe som forhåpentligvis vil generere enda flere idéer, sier Grønlien.

Han får støtte av Christian Skattum, som leder innovasjonsavdelingen ved Oslo universitetssykehus.

–Det er kjempegøy å se at et avgrenset stunt på innovasjon over én måned, kan ha så positive effekter. Vi på sykehuset synes det er veldig stas at to intensivsykepleiere går helt til topps, og håper det kan inspirere alle yrkesgruppene som er i sving hos oss om å tenke innovasjon i hverdagen, sier Skattum.

Elin Melby

Christian Skattum, leder for innovasjonsavdelingen hos Oslo universitetssykehus. Foto: OUS.