Lege Max Temmesfeld ved Akershus universitetssykehus går sammen med sine to medgründere, Håvard Hoelsæter og Mikael Omlid, av med seieren for årets Idépris 2020 pandemiutgaven. Trioen har på rekordrask tid utviklet en løsning som gjør kirurgiske hjelmer smittesikre for koronaviruset.
Se løsningen demonstrert på NRK Nyheter.
–11. mars, dagen før Norge ble stengt ned på grunn av koronapandemien, var det en litt uggen stemning på sykehuset. På kvelden opererte vi inn en hofteprotese på en eldre pasient med lårhalsbrudd. Vi visste det ville komme flere eldre pasienter med slike skader som ville være smittet med koronaviruset. Vi lurte på hvordan vi som operasjonspersonell skulle beskytte oss for koronasmitte fra pasienter. De kirurgiske hjelmene vi bruker når vi opererer, beskytter ikke mot smitte, sier Max Temmesfeld.
Dette øyeblikket er utgangspunktet for idéen til Temmesfeld, som går helt til topps i årets Idépris 2020 pandemiutgaven, fra Inven2.
Temmesfeld er lege og jobber på ortopedisk klinikk ved Akershus universitetssykehus. Han er i spesialisering for å bli ortopedisk kirurg og har i forbindelse med sitt doktorgradsprosjekt jobbet med å lage 3D printede knokkelmodeller og pasienttilpasset kirurgisk utstyr.
Utryggheten han selv og kollegaene følte på i disse merkelige dagene da Danmark og Norge stengte ned på grunn av koronapandemien, trigget et sterkt ønske om å hjelpe til i ham selv og medoppfinnere Håvard Hoelsæter og Mikael Omlid.
Hoelsæter og Omlid har bakgrunn som henholdsvis sivilingeniør og industridesigner. De har bidratt inn på idéen som privatpersoner drevet av dugnadsånd og et ønske om å bruke sin kompetanse og kunnskap i en ekstraordinær situasjon.
– Vi har brukt kvelder, netter og helger på idéen. I løpet av denne uken får vi ferdigstilt den nyeste prototypen av den kirurgiske hjelmen med vår tilpasning. Planen er da at vår tilpassede smittesikre hjelm skal testes og forhåpentligvis sertifiseres som smittevernutstyr, sier Temmesfeld.
Mer om det om litt.
49 idéer, én vinner og fem andreplasser
Til søknadsfristen 20. april fikk Inven2 inn hele 49 idéer fra forskere og ansatte ved Universitetet i Oslo og sykehusene i Helse Sør-Øst. Mange av idéene er utformet for å kunne løse utfordringer knyttet til den pågående koronapandemien.
–Idéene vi fikk inn til denne ekstraordinære utgaven av Idéprisen 2020 hadde et stort spenn og var av høy kvalitet. Vinneren er en virkelig god idé innen smittevern som vi har stor tro på og som raskt kan komme til nytte i koronapandemien. Den mottar 100.000 kroner og videre oppfølging av et dedikert team fra Inven2, sier Ole Kristian Hjelstuen, administrerende direktør i Inven2.
–I tillegg har vi bestemt oss for å kåre hele fem andreplasser og ikke to som planlagt, da det var så mange gode idéer. Disse fem idéene mottar 25.000 kroner hver og videre oppfølging fra våre ansatte, fortsetter Hjelstuen.
Inven2 har et sterkt ønske om å bistå til å realisere disse idéene på løsninger som er sterkt etterspurt globalt, ettersom pandemien vil påvirke verden dypt helt til en effektiv behandling eller vaksine mot koronoaviruset SARS-CoV-2 er tilgjengelig.
Se beskrivelse av de fem andre idéene nederst i artikkelen.
Videreutviklet eksisterende kirurgisk hjelm
–Det er en stor ære å vinne Idéprisen 2020, sier Temmesfeld, Hoelsæter og Omlid via videomøte på Zoom.
–Det viktigste er likevel at det vi har brukt så mye tid på å utvikle den siste halvannen måneden, kanskje kan bli et produkt med stor nytte for helsepersonell i denne pandemien.
Vi håper prisen tiltrekker seg oppmerksomhet slik at vi raskt får på plass midler til å produsere utstyret slik at det blir tilgjengelig for helsepersonell snarlig, sier Temmesfeld.
Den tilpasningen trioen har gjort til en eksisterende type kirurgisk hjelm blir nå søkt patentert, og av hensyn til det kan ikke løsningen forklares i detalj, men litt kan avsløres.
–Problemet med å operere med den eksisterende kirurgiske hjelmen på koronasmittede pasienter, er at viruset kan sirkulere inn i hjelmen og hope seg opp i ansiktet til kirurgen. Det vi har gjort, er å modifisere den eksisterende hjelmen slik at viruset ikke dras inn i hjelmen, men holdes utenfor, sier Temmesfeld.
Design og produksjon av en prototype av den smittesikre kirurgiske hjelmen er i hovedsak gjort på 3D print laboratoriet på ortopedisk klinikk på Akershus universitetssykehus. Protoypen er så er så sendt til et firma i Sverige som setter inn selve filteret som skal beskytte mot smitte.
Endelig testing skal nå gjøres så kjapt som mulig av Forsvarets forskningsinstitutt. De er delegert myndighet til å sertifisere nytt smittevernsutstyr, siden dette er en mangelvare i Norge i dag.
–Virker løsningen som vi tror, så vil den modifiserte kirurgiske hjelmen gi bedre beskyttelse mot koronaviruset enn de såkalte P3-maskene som intensivpersonell bruker i dag. P3-maskene «graver» seg i tillegg inn i huden etter lengre tids bruk, så vår tilpassede kirurgiske hjelm vil være bedre i bruk for denne yrkesgruppen også, sier Temmesfeld.
Temmesfeld sier at noe av prispengene skal gå til å få testet prototypen. I tillegg er de allerede i tett dialog med Inven2 om hvordan de kan oppskalere produksjon av de modifiserte hjelmene dersom de blir sertifisert. Én løsning er å etablere et selskap som står for produksjonen dette, en annen mulighet er å lisensiere ut patentsøknaden til en hjelmprodusent.
De smittesikre kirurgiske hjelmene vil ikke bare være aktuelle i en pandemisituasjon som vi står oppe i nå.
–Hjelmene vil også være nyttig for helsepersonell som jobber med andre svært smittsomme sykdommer som ebola og tuberkulose, eller andre infeksjonssykdommer forårsaket av virus eller antibiotikaresistente bakterier, sier Temmesfeld.
Han roser sykehuset og sin sjef Inge Skråmm ved ortopedisk klinikk spesielt, for å ha tilrettelagt for prosjektet.
Se innslag om Max Temmesfeld og prosjektet på NRK nyheter.
Disse idéene kom på andreplass i Idéprisen 2020 pandemiutgaven og mottar 25.000 kroner hver for ytterligere utvikling av idéen:
- «Når pasienten vil noe: Kommunikasjonsløsning for pasienter som kan minke smittespredning, understøtte og effektivisere arbeidet på sykehus og andre helseinstitusjoner».
Idéinnehavere Kerstin Aabakken, Tom Sølvberg og Ingvild Hopland ved Sykehuspartner HF - “eCHANGE– using eHealth to facilitate weight loss maintenance”.
Idéinnehaver Lise Solberg Nes ved Oslo universitetssykehus, Rikke Aune Asbjørnsen og Jøran Hjelmesæth ved Sykehuset i Vestfold og Mirjam Smedsrød ved Sørlandet Sykehus
- «En universell koronavaksine».
Idéinnehavere Arnar Gudjonsson og Even Fossum ved Oslo universitetssykehus - «Trådløs hjemmemonitoring av Covid-19 positive i karantene».
Idéinnehaver Karl Øyri ved Oslo universitetssykehus - “Efficient and safe antimicrobial air cleaner.”
Idéinnehavere Truls Norby, Xinwei Sun, Athanasios Chatzitakis og Kaiqi Xu ved Universitetet i Oslo
Idéprisen åpnet innovasjonsdøren
Spennet av tidligere vinnere av Idéprisen er stort. Bare de seneste årene har prisen gått til idéer innen IKT, biomedisin, sensorikk og fysikk:
- I 2019 vant Christian Tronstad, Jonny Hisdal, Trond Jenssen, Inge Petter Kleggetveit, Ørjan G. Martinsen, Håvard Kalvøy og Ole Elvebakk for sin idé om en «smartsokk» for å diagnostisere diabetisk fot.
- I 2018 vant Ijlal Loutfi for sitt forslag «SecureRun». Dette er et sikkerhetssystem for datamaskiner som hindrer hackere i å få tilgang til vitale data.
- I 2017 vant Jonas Skogestad og Magnus Aronsen for sin oppdagelse av en mulig ny behandling av hjerterytmeforstyrrelser. De har tatt et langt skritt nærmere kliniske studier på grunn av Idéprisen og bistand fra Inven2